vrijdag 21 april 2017

Songkran


Afgelopen week was het weer songkran, het thaise nieuwjaarsfeest. Elk jaar is het 3 dagen feest van 13-15 April. Een van de belangrijkste feesten voor de Thai en voor deze gelegenheid zijn veel mensen dan ook vrij en reizen ze terug naar  het platteland  waar hun familie woont.
In Isaan was het deze periode altijd de drukste tijd van het jaar en waren de kleine dorpjes over bevolkt.

Songkran staat bekend als waterfeest. Overal op straat wordt met water gespeeld en worden mensen, moters, auto's etc nat gegooid vaak met water met ijsblokken erin. :)

Gelukkig is dit ook juist de heetste periode van het jaar en is het hier dus niet zo'n probleem.

Juist in deze periode zie je ook overal
boeddha beelden die mensen met geurwater overgieten en hiermee de beelden reinigen.

Ook worden extra offers gebracht aan hun overleden voorouders om hen te eren. Oudere mensen en mensen op hoge posities worden geƫerd door water over hun handen uit te gieten en ze te zegenen.
Veel rituelen zijn boeddhistisch en de christenen doen er niet aan mee, maar aan  dit laatste ritueel doen ook de christenen mee. In de gezinnen en in kerken worden de handen van oudere mensen  met geurwater  overgoten en wordt een zegen over hun uit gesproken.
Behalve bij de oudere generaties wordt dit ook gedaan bij leraren, leiders, of mensen in andere hoge posities. Het Thaise kantoor personeel had dit ook georganiseerd  voor ons en de andere zendelingen die op het kantoor werken. Mooi!


Jammer genoeg heeft dit feest ook een keerzijde. Er wordt enorm veel alcohol gedronken en mensen stappen hier  vaak dronken achter het stuur van hun auto of brommer. Auto's zijn vaak ook afgeladen vol. In de 7 dagen van Songkran (12-19) verongelukken vreselijk veel mensen in het verkeer en deze week wordt de gevaarlijkste week genoemd. Heel triest.

Dit jaar was songkran in de week voor pasen. Het feest van nieuw leven, Jezus maakte een nieuwe start mogelijk door Zijn opstanding uit de dood. Songkran is voor de Thai ook weer een nieuwe start, maar dan anders. Het blijf ons verlangen dat veel Thai over Jezus' dood en opstanding zullen horen en gaan geloven, zodat ze een echte nieuwe start kunnen maken. We blijven ons daar met toewijding voor inzetten.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten