dinsdag 5 mei 2015

Regen, een uitdagende zegen

In de maand april beleven we meestal de heetste dagen van het jaar. Of het ligt aan ons verlof in Nederland of aan de hoge temperaturen weet ik niet, maar het lijkt erop dat het dit jaar warmer was/is dan ooit. Op sommige dagen is de hitte zo erg dat een ventilator zelfs niet meer helpt, omdat die dan hetzelfde aanvoelt als een warme föhn. Gelukkig klagen de Thaise mensen ook altijd als het erg warm is.

In zo'n hete periode kijken we altijd uit naar de regen die verkoeling brengt. Zo ook dit jaar. Diverse keren leken er buien aan te komen die voor extra broeierig weer zorgden, maar de regen viel niet. Vorige week was het ineens raak. Midden in de nacht werden we vol blijdschap wakker van de regen. Maar de blijdschap was van korte duur. :) Het bleek niet alleen buiten te regenen, ook in huis kwam het water naar beneden. Er is geen enkel huis in Thailand waterdicht en ondanks al mijn werk om het huis toch waterdicht lukt het helaas niet. Daar zit je dan in huis...'s nachts om 1 uur. Met handdoeken dweilen, jongens allemaal wakker, denk je de ene plek ontdekt te hebben blijkt er achter een bed ook nog water te staan...

Inmiddels zijn we weer wat reparaties verder en lijkt het iets beter te zijn. Toch blijft het elke keer een waterballet boven als het regent. Daarnaast gaat de regen vaak samen met hele harde wind en onweer. En in Isaan betekent dat bijna altijd stroomuitval. Omdat de regen vaak eind van de middag komt en het rond half zeven donker is, brengt dat nieuwe uitdagingen mee. De eerste keer dat het gebeurde dit regenseizoen werden we er (zoals elk jaar) een beetje door verrast. Waar staan de kaarsen? Welke zaklamp heeft nog batterijen die vol zijn? Hoe kunnen we een aansteker vinden? En dan de jongens nog in slaap zien te krijgen in de hitte zonder ventilator en airco. 

De volgende morgen zijn we vervolgens een uur bezig met vegen. Door de regen komen er heel veel vliegen die na 1 nacht allemaal hun vleugeltjes laten vallen. 's Ochtends worden we dan opgewacht door honderden vleugeltjes die overal liggen. En als je gaat vegen, waaien die vervolgens alle kanten op. :) Het zorgt dus voor aardig wat meer werk.

Inmiddels zijn we op oorlogssterkte :) Zaklampen liggen opgeladen klaar, kaarsen staan klaar, handdoeken en emmers op een vaste plek. Laat de verkoeling maar komen...of toch liever niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten