dinsdag 28 april 2015

Goed of kwaad?

Uit ons kleine dorp in Isaan zijn een paar vrouwen die met een buitenlander getrouwd zijn. De meesten wonen ergens anders. Ze hebben het goed voor elkaar in de ogen van de Thai. Een blanke man met geld is een enorme aanwinst voor de hele familie.

Een van de vrouwen is met een Duitser getrouwd en woont in Duitsland. Zo'n een tot twee keer per jaar komt ze terug op bezoek en nu heeft ze een bevriend jong Duits echtpaar meegenomen. Dit echtpaar hebben een stukje land gekocht en bouwen daar hun "vakantie huis"op. Het zijn mensen die anders leven dan ons. Schaars gekleed, geen taal- of cultuurkennis en de lokale winkels steunen door al het bier en whiskey dat ze drinken.
Voor ons geldt dat we als voorgangers van een kerk altijd netjes gekleed moeten zijn, de taal spreken en geen alcohol drinken. We zijn er zelf niet op tegen, maar omdat zoveel Thaise mensen alcoholist waren voor ze tot geloof komen is er een ongeschreven regel dat christenen in Thailand niet drinken.

Gisteravond
hadden de Duitsers een feestje. Het ging door tot diep in de nacht met harde muziek en veel drank. Vanmorgen vroeg kwam een groot deel van het dorp dronken langs op weg naar huis. Iedereen vond het geweldig!

Toen onze schoonmaakster, die nooit een druppel drinkt, bij ons kwam, bleek dat zij en nog een paar andere gezinnen, niet naar het feestje geweest waren. Ik vroeg haar: 'Hoe kijken de mensen nu tegen hun aan en tegen ons?' Het bleek dat ze het al aan veel mensen gevraagd had. De mensen hadden gezegd: 'De twee families zijn niet hetzelfde. De leraar (zo noemen ze ons) en zijn familie zijn goede mensen. Ze hebben geleerd, gedragen zich volgens de cultuur en zien er netjes uit en leven goed. De Duitsers zijn meer zoals ons. Ze hebben niet geleerd en zijn dronken net als ons. We kunnen het beter met hen vinden, want van hun krijgen we gratis drank!'
Ze voegde eraan toe: 'Ik denk dat het logisch is. Mensen doen liever verkeerde dingen dan goede dingen. Zo zitten ze nu eenmaal in elkaar.'

Ik weet niet wat ik ervan moet denken... Niemand is goed in ogen van God; dat is de ene kant. Maar aan de andere kant is het ook wel belangrijk dat mensen zien dat we als christenen anders leven dan de mensen in de wereld. Een feit is dat er nog weinig veranderd is sinds het gesprek tussen Jezus en Nicodemus toen Jezus zei dat mensen de duisternis liever hebben dan het licht.

We bidden dat het Licht op een dag toch aantrekkelijker zal zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten