dinsdag 27 mei 2014

Gewoon het verhaal

Elke week vraag ik aan de gemeente: 'Waar ging de preek vorige week over?'. Negen van de tien keer komt er weinig tot geen respons. Dat kan of aan mijn preek kwaliteiten liggen, of simpelweg aan het feit dat mensen van een preek weinig leren omdat ze niet gewend zijn om op die manier onderwijs te krijgen. Uiteraard is dat weleens lastig, want je steekt veel tijd en energie in een preek en als er dan 'weinig' blijft hangen dan is het een beetje zonde van je tijd.

Twee weken geleden werd er een cursus gegeven met de titel: 'Gewoon het verhaal'. Tijdens deze cursus ging het vooral om onderwijs te geven door 'gewoon' een verhaal uit de bijbel te vertellen. Iets wat in verhaal vorm wordt verteld onthoud je tenslotte veel makkelijker dan dat er een 'technisch verhaal' op wordt gehangen. De bijbel zelf is voor het grootste gedeelte in 'verhaal vorm' geschreven. En ook Jezus
gaf vaak onderwijs door een 'verhaal' te vertellen.

Tijdens de cursus werden 5 stappen aangeleerd hoe dit zelf te kunnen doen:
1. Vertel het verhaal
2. Vraag een vrijwilliger het verhaal na te vertellen
3. Neem het verhaal dmv eenvoudige vragen nog een keer door
4. Deel het verhaal op in delen en graaf met elkaar naar de schatten die in het verhaal verborgen zitten
5. Toepassing

Eigenlijk heel eenvoudig, maar het zorgt er wel voor dat je echt het verhaal induikt met elkaar. Phoo Od (ouderling van de kerk) was ook mee naar de cursus en was in het begin nogal sceptisch. Maar hoe langer hoe meer hij door kreeg wat de bedoeling was, hoe enthousiaster hij werd. Na ook nog een cursus week in Khon Kaen meegedraaid te hebben was zijn enthousiasme enorm. Afgelopen zondag wilde hij niets anders dan verhalen vertellen in de dienst en het was mooi om zijn enthousiasme te zien. Hij wil nooit preken, maar nu zei hij ineens: 'Dit kan ik!'

Ook de eerste keer in de kerk zo onderwijs geven werd positief ontvangen. Het is voor nieuwe gelovigen een mooie manier om de bijbel te leren kennen op deze manier. En zoals Phoo Od zegt: 'Je leest zo makkelijk over dingen heen die je niet ziet als je gewoon alleen bijbel leest'. Hij kan dit wel doen, terwijl hij preken op dit moment nog niet kan.

Kortom... deze nieuwe manier van onderwijs geven lijkt op dit moment een mooie uitkomst voor de gemeente. Benieuwd wat ze volgende week zondag nog weten van 'het verhaal'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten